Uvodna delavnica: Nenasilna komunikacija

Z delavnico nenasilne komunikacije želimo skavtinjam in skavtom v našem Združenju približati dodatno znanje in veščino, ki krepi tako mir v nas samih kot tudi (in še posebej) v odnosih z ljudmi okoli nas. 

Kje
Srečali smo se v Ljubljani (socialni inkubator Študentski kampus)

Kdaj

30. avgusta 2017 - sreda.
Od 8:30 do 18:00 (+/-).

Obvezna priprava - nalogo za prijavljene na delavnico

Sporoča vodja delavnice, Marjeta:

Da bomo kar čim bolje izkoristili enodnevno izobraževanje o nenasilni komunikacije (kot jo je razvil dr. Marshall Rosenberg), te vabim, da pred delavnico narediš tri stvari (skupno to bo to vzelo kakih 45 min časa):

1)     Pogledaš TED talk kolega Yorama (ca 18 min):
https://www.youtube.com/watch?v=LSGfqyhleUA

 

2)      Preletiš ključne koncepte (le to, kar se ti odpre na tem linku – ni treba klikati na podstrani)
https://www.cnvc.org/Training/NVC-Concepts

3)     Si na list papirja zapišeš 3 situacije (iz skavtskega življenja), ki ti jih ni uspelo dovršiti tako, kot bi si želel/a – ob spominu na te situacije je v tebi nekaj nezadovoljstva, morda grenkobe ali nemoči – in bi bil vesel/a, če bi lahko katero od teh situacij obdelali med treningom, da bi dobil/a navdih, kako ravnati (bodisi v bodoče ali v kaki podobni situaciji). Ne bomo imeli časa obdelati vseh – je pa dobro imeti več “materiala” pri roki, in na sami delavnici izbrati tiste, ki bodo najbolj zanimivi tudi za širšo skupino.

P. S. vsako situacijo poskusi opisati čim bolj nevtralno, brez interpretacij, sodb ali obtožb – kaj je kdo rekel/naredil (kot bi posnela kamera). Zapise prinesi s seboj na delavnico. 

Marjeta, voditeljica izobraževanja
+ 386 (0)40 620 427
www.humus.si/en
IAF-Certified Professional Facilitator
CNVC-Certified Nonviolent Communication Trainer


    glokalni@skavti.si    

- za dodatna vprašanja glede delavnice
- za prijavo na skavtski e-obmesečnik "Globalno učenje v ZSKSS"
- za vključitev v ekipo skavtskih trenerjev globalnega učenja

 

Pogosta vprašanja

  1. Pri tretji nalogi, kjer moramo napisat 3 situacije, so to mišljene situacije, kjer je bila moja komunikacija nasilna? Ja in ne. Verjetno vodja delavnice niti ni imela nujno tako na prvo žogo situacij v mislih. Mišljene so na splošno situacije, kjer si začutil/a da nekej ne štima, da ni šlo tako kot bi moralo iti, da so bili tečni občutki s tvoje ali pa s sogovornikove strani, da se morda s sogovornikom nista razumela na pravi način in se je potem mogoče tudi zoprno odvijal naprej kak odnos. Lahko so tudi situacije, ko bi si želel/a nekaj nekomu povedat, pa ni šlo in se je raje molčalo ...  ali pa situacije, ko se je zaradi strahu ali stiske kaj neprijetnega izgovarjalo. Vse to ... pač situacije v pogovorih, ko ni šlo v redu. Sem tako spadajo tudi situacije, ko smo uspeli prepoznali pri sebi, da smo nasilno komunicirali.

NNK delavnica  : zapiski s predavanja