Lokalni programi

ZDRAVO ŽIVIM, KER ... ZDRAVA PREHRANA NA SKAVTSKIH AKTIVNOSTIH ZA ZDRAVJE GRE
Klanovci iz stega Velenje 1 so izvedli video raziskavo o kajenju, pet tedenskih aktivnosti, ki so spodbujale mlade k zdravemu načinu življenja ter za njih pripravili skavtske igre brez meja. Ali skavti jemo zdravo? Kakšne jedilnike izbiramo na skavtskih aktivnostih? Je razlog za odločitev o nakupu hrane cena ali kakovost? Cilj programa je izboljšati prehrano na skavtskih aktivnostih, da bo bolj zdrava, kvalitetna in raznovrstna. Kot produkt pa bo nastala tufi mobilna aplikacija za preračunavanje količin hrane. Na enem izmed glavnih trgov v Mariboru so klanovci iz stega Maribor 2 v sklopu osrednjega dogodka postavili prizorišče, ki so ga poimenovali ZA zdravje gre. Na njem so mimoidoče vabili k udeležbi na aktivnostih, ki spodbujajo zdrav življenjski slog.

 

SPOLNA MODROST JE MOST SKOZI MLADOST TEK PO GRIČIH DVIGNI RIT, BODI FIT
Klanovci iz stega Krško 1 so organizirali dogodek z naslovom Ti je nerodno? Nam ni! in nanj povabili mlade iz Posavja.  Preko skavtske metode so spoznali vse razsežnosti spolnega zdravja, razmišljali so o osebni identiteti in vrednosti svojega telesa. Osrednji namen programa je med mladimi in otroki spodbuditi redno telesno dejavnost, zdravo tekmovalnost in ozaveščati o pomenu zdravega načina prehranjevanja. Pripravljen bo 3-dnevni dogodek z različnimi aktivnostmi. Klanovci in voditelji iz stega Dol-Dolsko 1 so s programom želeli mlade in odrasle ozavestiti o pomenu športnih aktivnosti in zdravega prehranjevanja. V okviru programa so izvedli več delavnic na temo zdravja ter v sodelovanju z osnovno šoli priredili dobrodelni tek s spremljajočimi dejavnostmi.

 

SPOLNO ZDRAVJE POZITIVNA SAMOPODOBA
OTROK IN MLADOSTNIKOV
PREPREČEVANJE PREOBREMENJENOSTI SKAVTSKIH VODITELJEV
Ker si želimo vzgajati celostno, želimo pri skavtih narediti korak naprej tudi na tem področju. Cilj programa je odpreti debato, ugotoviti, kakšna so stališča organizacije ter opredeliti, kaj lahko ponudimo/damo članom v povezavi s spolnim zdravjem. Organizirali bomo delavnico za mlade z naslovom "Biti ženska, biti moški" ter delavnico za starše. Opažamo, da se pri naših članih, otrocih in mladostnikih, pojavlja vedno več težav z duševnim zdravjem: stres, samomorilnost, depresija … Kako lahko skavti s svojimi dejavnostmi delujemo preventivno?
Voditelji poročajo o tem, da se pri svojem delu srečujejo s preobremenjenostjo in stresom.
Mnogi od njih zato predčasno zaključijo svojo voditeljsko pot. Kaj lahko naredimo za te voditelje na ravni Združenja? Kako jih lahko opolnomočimo? Programska skupina je pripravila motivacijske filmčke s sporočili, kako se izogniti preobremenjenosti.

 

OBNOVA TRIM STEZE GREŠ VEN? TAKOJ ZA TABO!  
Po nevihtenju možganov so v stegu Kranj 1 izbrali najboljše ideje in se odločili obnoviti trim stezo v bližnjem gozdu in tako ustvariti okolje, ki bo mlade spodbujalo k pogostejšemu gibanju v naravi. Obnovili bodo krajšo 4 km stezo in daljši 10 km in 14 km trasi. Klanovci iz stega Moravče 1 so se odločili, da mladim od 11 do 15 leta starosti omogočijo preživeti aktivno soboto v družbi sovrstnikov. Program se je odvijal na igrišču OŠ Jurija Vege v Moravčah. Pripravili so različne delavnice in predstavitve prostočasnih aktivnosti na temo zdravega življenja.