Licenca za izvajanje MEPI programa znotraj ZSKSS

13. avgusta 2014 smo iz rok generalnega sekretarja MEPI programa Johna Maya prejeli licenco za izvajanje programa. Tehnično gledano gre za sublicenco, saj za standarde kakovosti, indekse dosežkov in potrjevanje le-teh skrbijo na Nacionalnem uradu MEPI.

Sublicenca pomeni, da se lahko mladi skavti v program vključijo preko nas, pri nas pridobijo tudi vsa potrebna izobraževanja in mentorstvo pri doseganju mednarodno veljavne akreditacije neformalnega znanja in vseh neformalnih izkušenj - MEPI priznanje.

Podelil jo je John May (generalni sekretar - International Award) na slavnostnem dogodku na britanskem veleposlaništvu.

Slika iz podelitve MEPI licenc (13. avgust 2014)

MEPI TROP PREJEL PRIZNANJE ZA SVOJE PRISPEVANJE

 


27. junija 2016 je delovna skupina znotraj ZSKSS prejela priznanje za trud in prispevek k vpeljavi MEPI-ja v mladinsko organizacijo.

Nekaj več o MEPIju, o programu za mlade

Program pomaga mladim, da osebnostno rastejo preko postavljanja izzivov in doseganja le-teh. Eno izmed temeljnih načel programa namreč je, da si mladi sami postavljajo izzive oz. cilje, ki jih želijo doseči na posameznem področju, in jih tudi sami dosegajo. Odrasli jih pri tem samo osebno spremljajo in nudijo določena posebna znanja, ki jih potrebujejo za dosego svojih ciljev. Sodelovanje v programu MEPI tako zahteva predvsem samostojno delo tistih, ki si želijo doseči MEPI priznanje. Ali z drugimi besedami povedano: skavtski voditelji, ki ste se ustrašili, da bi vam nudenje programa MEPI pobralo preveč vašega že tako ali tako pičlega prostega časa in energije, si lahko oddahnete :).

Ko udeleženci na vseh področjih dosežejo zastavljene cilje,  osvojijo priznanje, ki je bronasto, srebrno ali zlato, odvisno od tega, na kateri zahtevnostni stopnji so se lotili programa. Po doseženi nižji stopnji se spodbuja nadaljevanje na višji stopnji. MEPI priznanja veljajo v tujini za zelo pomembno referenco, zato ne preseneča, da je od ustanovitve leta 1956 do danes v programu MEPI sodelovalo preko 9 milijonov mladih iz 142 držav (podatek iz leta 2014). Večina podjetij v Veliki Britaniji naj bi pri iskanju novih sodelavcev najprej pogledala, če je kandidat za delo dosegel kakšno MEPI priznanje. Pri tem velja poudariti, da je priznanje povsod po svetu enako vredno, ne glede na to, kje je bilo pridobljeno, saj so zahteve povsod iste.

Presenetljivo je, da je program MEPI zelo podoben načinu dela in vrednotam skavtskega gibanja (zdi se celo, da gre za poenostavitev Baden-Powellove skavtske metode iz osmih na štiri elemente), pa se je kljub temu pri nas najbolj uveljavil, predvsem po osnovnih in srednjih šolah. Kdor se je v šoli vsaj približno že srečal s programom MEPI, njegovega ozadja pa prej še ni poznal, je verjetno hitro dobil asociacijo v smislu »to so skavti v šoli«.

Podobnost programa MEPI s skavtskim »programom« je torej očitna. Ker MEPI svojim udeležencem ponuja tudi mednarodno uveljavljeno in cenjeno priznanje, hkrati pa od skavtskega voditelja ne zahteva bistveno več dela (zvitemu skavtskemu voditelju ga celo olajša), smo se tudi v ZSKSS odločili, da ga čim bolj enostavno vključimo v naše delovanje, seveda ob upoštevanju določenih posebnosti, ki jih izpolnjevanje programa zahteva.

 

 stran je bila zadnjič posodobljena dne 3. 10. 2022 (BT)