MEPI vodič za voditelje skavtskih skupin

PRELISTAJ MEPI VODIČ

Odgovori na pogosto zastavljena vprašanja

 1. Kaj sploh je MEPI? MEPI je slovenska verzija kratice za Mednarodno priznanje za mlade. To je program, v katerega se vključijo mladi od 14 do 25 let in si postavijo cilje na štirih področjih (šport, veščine, prostovoljstvo, odprave). Ko cilje dosežejo, dobijo priznanje. Na zlati stopnji je še peto področje "Projekt neznanega prijatelja", ko gredo mladi v neznano z neznanimi ljudmi - ponavadi so to kakšna izobraževanja, seminarji, tečaji, tabori.
 2. DIREKTNI VSTOPI: Ali lahko grem direkt na srebrno, zlato stopnjo? Ja, lahko. Če storiš to, moraš na enem od področij, ki si ga sam izbereš dalj časa delati. 

 3. STAROST: Kako zračunam koliko mesecev še imam do 25 leta ali pa koliko mesecev sem delala eno področje? Pomagaj si s kalkulatorjem trajanja časa - LINK. 

 4. VKLJUČITEV: Kako pravzaprav poteka vključitev skavta? Odvisno koliko si star - če si star med 14 in 24 let se lahko odločiš in postaneš MEPI-skavt. To pomeni, da prejmeš indeks, si zastaviš cilje zase in jih dosežeš. Na koncu prejmeš priznanje. Če si star od 19 in naprej (ter starejši od 24 let) se lahko odločiš tudi za MEPI mentorstvo. To pomeni, da s svojim znanjem pomagaš drugim pri doseganju ciljev. 

 5. DIREKTNI VSTOPI: Koliko časa mi vzamejo stopnje oziroma koliko časa mi vzame, če vstopim direktno na srebrno ali pa direktno na zlato? MEPI ti določi samo minimalne zahteve kar se časa tiče. Zgornja časovna meja pa je samo starost 25 let. Tko da načeloma lahko delaš eno bronasto stopnjo ali minimalno 6 mesecev ali pa maksimalno 11 let (od 14 do 25 leta). Opcije so drugače vedno tri:

  • od začetka - vstop na bronasto stopnjo (6 mesecev bron + 2 odpravi vmes, 6 mesecev srebro + 2 odpravi vmes, 12 mesecev zlato + 2 odpravi vmes + 1 PNP vmes)

  • direkt na srebrno (6 mesecev srebro + 1 področje ekstra 6 mesecev + 2 odpravi vmes, 12 mesecev zlato + 2 odpravi vmes + 1 PNP vmes)

  • direkt na zlato (12 mesecev zlato + 1 področje ekstra 6 mesecev + 2 odpravi vmes + 1 PNP vmes)

 6. SMART: Ali so edino SMART cilji - pravi cilji? Ne, obstajajo tudi druge variante - posvetuj se z mentorjem. Argumentirano izberita ustrezno zate. Tako, ki te bo gnala naprej v tvoji osebni rasti in ki te bo fokusirala k cilju. Ena dobra alternativa so zagotovo tudi DUMB cilji - preberi več na TEJ POVEZAVI.

 7. STROKOVNOST INŠTUKTORJEV: Ali morajo biti področni inštruktorji nujno voditelji ter če morajo imeti licenco (Ali so lahko inštruktorji tudi laiki? Npr. pri učenju Ukulele ali športnega plezanja)? Področni inštruktor naj bodo strokovnjaki iz področja - strokovnjak v smislu, da kar precej več vedo od vas in da so na področju suvereni, kar se tiče sposobnosti, znanja in odnosa (z drugo besedo "so kompetenčni"). Ni nujno, da so licencirani. Lahko so laiki. Morajo pa imeti argumente, zgodbo, ki dokazuje njihovo strokovnost. Kar se tiče športov - morajo biti dobro podkovani v smislu poznavanja opreme, varnosti pri športu, morajo imeti nekaj kilometrine in izkušenj. Ne smejo biti v sorodstvenem razmerju z MEPI-skavtom/skavtinjo.

 8. STAROST INŠTRUKTORJEV: Ali je lahko moj inštruktor mladoleten? Na primer star 16 oz. 17 let? Prijateljica namreč obvlada kaligrafijo, pa bi mi ona pomagala po korakih naprej do mojega cilja. Kratek odgovor bi bil - JA LAHKO JE. Toda ... Najbolj bistven kriterij pri inštruktorjih je strokovnost. S svojim podpisom namreč na nek posreden način "certificirajo" tvoj dosežen cilj. Vedno svetujemo, da ima vsaj eno referenco inštruktor - lahko je tudi izkaz, da študira to smer ali pa da je obiskal kakšen tečaj, ali pa slikovni dokaz, da je njegovo delo bilo nekje že prepoznano. Če vsaj ene reference ni moč dobiti (to so npr: strokovnjaki samouki, ki nimajo interesa deliti svoje znanje, ali pa še ni bilo priložnosti), potem MEPI mentor svetuje, da skupaj s prijateljico najdeta nekoga, ki ima referenco na tem področju - le-ta ti potem pomaga oblikovati DOBER PAMETEN CILJ in pa na koncu potrdi s zapisom in podpisom da si cilj dosegel. Vmes pa ti pomaga prijateljica. Torej a) 17-letna prijateljica ima referenco strokovnosti in je tvoja inštruktorica. b) Nima reference in dobita nekoga tretjega za pomoč pri cilju in za podpis. c) Nima reference, vseeno je tvoja ilahko nštruktorica, saj lahko naknadno izkaže strokovnost, če bi nacionalni urad MEPI to zahteval.

 9. ŠTETJE TEDNOV PRI PODROČJIH: Na področju prostovoljstva imam "skavtsko voditeljstvo". Kako se štejejo zimovanja, tabori ipd.? Mepi naj bi delal vsaj 2h/teden. Lahko tudi kak teden narediš 4h in to velja za dva tedna. Poseben primer so celodnevne aktivnosti, ki se ne morejo po urah direktno pretvoriti v tedne. Zimovanja in tabori ter drugi "zgoščeni" koraki v smer tvojega cilja PREDLAGAMO da se štejejo tako, da na primer, če greš za 10 dni na poletni tabor in prej še precej časa načrtuješ - to pomeni, da si bil skoraj tri tedne okupiran v to smer - dodaš še tri in si ŠTEJEŠ TEDNE x2 - torej 6 TEDNOV napredovanja. Zimovanje bi si recimo lahko štel za 3-4 tedne. PAZI #1: Pri tem vseeno ostaja kriterij minimalnega časovnega obdobja za področje/stopnjo. PAZI #2: Bolj bistveni so koraki v smer cilja - tako da naj te MEPI mentor vpraša - "Ok, vidim da imaš že ful tednov in si izpolnil recimo 12 mesecev dela na zlati stopnji za prostovoljstvo - kako pa kaže s tvojim ciljem? Si ga dosegel?"

 10. PAVZA: Če se odločim za bron in recimo 1 mesec pridno hodim na kitaro (za veščino) 1x na teden in potem pride npr. en teden ko ne bom mogla it na kitaro, ker imam recimo drug dan izpit in se rajši učim, ali se mi to potem šteje kot neopravljanje / neuspešnost ali samo kot pavza? Ali je vsega konec ali lahko potem pa spet en mesec izvajam, dokler ne dopolnim 3 mesece (to je 12 obiskov kitarskih vaj)? Določen je samo minimum, koliko tednov (mesecev) moraš izvajat oz. trenirat eno zadevo. Maximuma ni (oziroma je določen s starostjo 25 let). Tako da lahko delaš bronastih 12 tednov 3 mesece ali pa 3 leta. To je tvoja odločitev. Pavza vmes se ne šteje kot neuspeh. Hkrati se tudi ne šteje za napredovanje, tako da pač tisti teden nič ne zabeležiš in nadaljuješ takrat, ko napreduješ. Naloga mentorjev je, da te malo "brcajo" in spodbujajo, da ni pavza vmes predolga. Pri MEPI-ju poti navzdol ni. Je samo pozitiva. Takrat, ko se nič ne zgodi, ni tvoja osebna rast nič slabša, temveč si na istem kot prej.

 11. PRIJAVNICE: Ali moram nujno priti v ZSKSS pisarno, če se želim prijaviti za bronasto, srebrno ali pa zlato priznanje? Ne, lahko se prijaviš preko spleta. Na podstrani "Kako se vključim?" poišči prijavnico. Izpolni - daj še mentorju za izpolnit - skeniraj - pošlji na mepi@skavti.si. Plačaj 25€ na TRR in označi SKLIC 75. Ko prejmemo nakazilo, ti pošljemo po pošti (na naslov, ki ga imaš v bazi) MEPI paket za vstopnike.

 12. ZA NAZAJ: Kako je s tem da si štejemo kakšno aktivnost tudi za nazaj? Za nazaj (aktivnosti, ki ste jih pred prijavo v program delali) se ne šteje - se držimo tega standarda tud Skavti. Moramo priznat, da je sicer kar pogosto vprašanje med Skavti, toda smo zaradi kvalitete izvajanja in ohranjanja bistva programa glede tega kar striktni. Po domače povedano: fora MEPIja je ravno v tem - da se zavestno odločiš, si postaviš DOBER CILJ in od tistega trenutka naprej načrtno osebno napreduješ in napredek zavestno opazuješ. Preden dobiš priznanje se v indeksu preverja, če datumi vstopa (datum plačila in oddaje prijave) in datumi pri opravljenih ciljih štimajo.