MEPI vodič za voditelje skavtskih skupin

PRELISTAJ MEPI VODIČ

opomba: MEPI vodič je v procesu prenavljanja - nova verzija bo naložena predvidoma do konca leta 2022

 

Odgovori na pogosto zastavljena vprašanja

 1. Kaj sploh je MEPI? Program MEPI je program osebnega razvoja mladih, v katerega se vključujejo mladi, starosti od 14 do 25 let. Program temelji na 4 področjih (šport, veščina, prostovoljstvo in odprava), na katerih si udeleženci postavijo lastne cilje ter jih v določenem časovnem obdobju tudi dosežejo, za kar pa so nagrajeni s priznanjem.MEPI sestavljajo 3 stopnje - bronasta, srebrna in zlata, ki se med seboj razlikujejo po času trajanja.
  Odrasli (mentorji, področni inštruktorji) jih pri tem spremljajo, jim nudijo oporo in svetovanje ter določena znanja, ki jih udeleženci potrebujejo za dosego ciljev. Priznanje MEPI je torej prilagojeno na individualne sposobnosti udeleženca ter temelji na njegovem izboljšanju znanj. Program je priznan tudi na mednarodni ravni.

   

 2. DIREKTNI VSTOPI: Ali lahko grem direkt na srebrno, zlato stopnjo? Lahko opravljaš srebrno stopnjo, brez da bi prej opravil bronastega. Enako velja za zlatega. Vendar pa ob tem obstaja poseben pogoj: eno izmed področij (veščina, šport, prostovoljstvo), ki si ga izbereš sam, je potrebno opravljati dalj časa, in sicer:
  - direktno opravljanje srebrne stopnje: eno izbrano področje opravljaš vsaj 12 mesecev
  - direktno opravljanje zlate stopnje: eno izbrano področje opravljaš vsaj 18 mesecev.
  Ostala področja se opravljajo stopnji primerno, brez posebnosti.
  Še opozorilo: pred direktnim opravljanjem preveri svojo starost! Priznanje MEPI se lahko opravlja le do dopolnjenega 25. leta starosti. V kolikor zgoraj navedeno število mesecev presega to starost, opravljanje priznanja žal ni mogoče
  . 

 3. Kako se lahko kot skavt vključim v MEPI? Če si star med 14 in 24 let, poglej na podstran  "Kako se vključim?"

 4. STAROST: Kako zračunam koliko mesecev še imam do 25 leta ali pa koliko mesecev sem delala eno področje? Pomagaj si s kalkulatorjem trajanja časa - LINK. 

 5. Bližam se 25. letu. Ali lahko delam MEPI priznanje? MEPI glede na stopnjo določa minimalno časovno obdobje, v katerem dosežeš posamezno stopnjo. Zgornja časovna meja pa je dopolnjena starost 25 let. Opcije so drugače vedno tri:

  • od začetka - vstop na bronasto stopnjo (6 mesecev bron + 2 odpravi vmes, 6 mesecev srebro + 2 odpravi vmes, 12 mesecev zlato + 2 odpravi vmes + 1 PNP vmes)

  • direktno na srebrno (6 mesecev srebro + 1 področje ekstra 6 mesecev + 2 odpravi vmes, 12 mesecev zlato + 2 odpravi vmes + 1 PNP vmes)

  • direktno na zlato (12 mesecev zlato + 1 področje ekstra 6 mesecev + 2 odpravi vmes + 1 PNP vmes)

   Četrta opcija: Lahko pa postaneš MEPI mentor ;)

 6. SMART: Ali so edino SMART cilji - pravi cilji? Zagotovo ne. Ob pogovoru z mentorjem ter področnim inštruktorjem si oblikuješ cilje, ki delujejo zate, tudi če niso nujno SMART.
  Dobra alternativa so tudi DUMB cilji - ogledate si jih lahko na TEJ POVEZAVI.

 7. Ali morajo biti področni inštruktorji nujno voditelji? Morajo imeti opravljeno izobraževanje na določenem področju ali so lahko tudi amaterji? Področni inštruktor naj bo strokovnjak s področja - strokovnjak v smislu, da kar precej več ve od tebe in da je na področju suveren, kar se tiče sposobnosti, znanja in odnosa (z drugo besedo, "je kompetenten"). Ni nujno, da ima s tega področja opravljeno izobraževanje, lahko se s tem ukvarjajo le ljubiteljsko. Mora pa imeti argumente, zgodbo, ki dokazuje njegovo strokovnost. Kar se tiče športov - mora biti dobro podkovan v smislu poznavanja opreme, varnosti pri športu, imeti nekaj kilometrine in izkušenj. Pozor: področni inštruktorji ne smejo biti v sorodstvenem razmerju z MEPI-skavtom/skavtinjo.

 8. Ali je področni inštruktor lahko mladoletna oseba? 
  Kratek odgovor bi bil - JA LAHKO.
  Vendar - najbolj bistven kriterij pri inštruktorjih je strokovnost. S svojim podpisom namreč na nek posreden način "certificirajo" tvoj dosežen cilj. Vedno svetujemo, da ima inštruktor vsaj eno referenco - lahko je tudi izkaz, da študira to smer ali pa da je obiskal kakšen tečaj, ali pa slikovni dokaz, da je bilo njegovo delo že nekje prepoznano. Če vsaj ene reference ni moč dobiti (to so npr: strokovnjaki samouki, ki nimajo interesa deliti svojega znanja ali pa še ni bilo priložnosti), potem MEPI mentor svetuje, da skupaj s to osebo najdeta nekoga, ki ima referenco na tem področju. Le-ta ti potem pomaga oblikovati DOBER PAMETEN CILJ in na koncu z zapisom in podpisom potrdi, da si cilj dosegel. Vmes pa ti pomaga prijateljica. 

 9. Pavziranje med opravljanjem stopnje: če se odločim za bron in npr. 1 mesec pridno hodim na kitaro (za veščino) 1x na teden in potem pride teden, ko ne bom mogla iti na kitaro, ker imam recimo drug dan izpit in se rajši učim, ali se mi to potem šteje kot neopravljanje / neuspešnost ali samo kot pavza? Ali je vsega konec ali lahko potem pa spet en mesec izvajam, dokler ne dopolnim 3 mesece (to je 12 obiskov kitarskih vaj)? MEPi določa le minimum, koliko tednov (mesecev) moraš izvajati oz. trenirati eno zadevo. Maksimuma ni (oziroma je določen s starostjo 25 let). Tako da lahko delaš bronastih 12 tednov 3 mesece ali pa 3 leta. To je tvoja odločitev. Pavza vmes se ne šteje kot neuspeh. Hkrati pa se tudi ne šteje za napredovanje, tako da pač tisti teden nič ne zabeležiš in nadaljuješ takrat, ko napreduješ. Naloga mentorjev je, da te spodbujajo, da pavza vmes ni predolga. Pri MEPI-ju poti navzdol ni. Je samo pozitiva. Takrat, ko se nič ne zgodi, ni tvoja osebna rast nič slabša, temveč si na istem kot prej..

 10. ŠTETJE TEDNOV PRI PODROČJIH: Na področju prostovoljstva imam "skavtsko voditeljstvo". Kako se štejejo zimovanja, tabori ipd.? 
  MEPI naj bi delal vsaj 2h/teden. Lahko tudi kak teden narediš 4h in to velja za dva tedna. Poseben primer so celodnevne aktivnosti, ki se ne morejo po urah direktno pretvoriti v tedne. Zimovanja in tabori ter drugi "zgoščeni" koraki v smer tvojega cilja PREDLAGAMO da se štejejo tako, da na primer, če greš za 10 dni na poletni tabor in prej še precej časa načrtuješ - to pomeni, da si bil skoraj tri tedne okupiran v to smer - dodaš še tri in si ŠTEJEŠ TEDNE x2 - torej 6 TEDNOV napredovanja. Zimovanje bi si recimo lahko štel za 3-4 tedne. 
  PAZI #1: Pri tem vseeno ostaja kriterij minimalnega časovnega obdobja za področje/stopnjo. 
  PAZI #2: Bolj bistveni so koraki v smer cilja - tako da naj te MEPI mentor vpraša - "Ok, vidim da imaš že ful tednov in si izpolnil recimo 12 mesecev dela na zlati stopnji za prostovoljstvo - kako pa kaže s tvojim ciljem? Si ga dosegel?"

 11. PRIJAVNICE: Ali moram nujno priti v ZSKSS pisarno, če se želim prijaviti za bronasto, srebrno ali pa zlato priznanje?
  Ne, prijavnico nam lahko pošlješ tudi po pošti. Če si mlajši od 18 let, morajo prijavnico podpisati tudi starši. 
  Na podstrani "Kako se vključim?" poišči prijavnico. Izpolni, skeniraj in pošlji v skavtsko pisarno, original pa nam pošlji po pošti. Plačaj 30 € na TRR in označi SKLIC 00 75. Ko vse to urediš, se prijaviš v ORB (spletni indeks dosežkov) in začni z delom.

 

stran je bila zadnjič posodobljena dne 3. 10. 2022 (BT)