Mednarodno priznanje za mlade – International Award

Vpis  vodič   predstavitve Odprave  Letak-Kako-MEPI v stegu

Mednarodno PrIznanje za mlade (MEPI) je v tujini zelo priznan program, katerega namen je da se mladi med 14. in vključno 24. letom naučijo načrtovati in oblikovati svoj program osebnega napredka na štirih temeljnih področjih svojega osebnega razvoja: pri športuučenju novih znanj, prostovoljstvu in pri timskem delu, ob doseganju zastavljenih ciljev pa osebnostno rasti in pridobiti številna znanja, veščine in izkušnje, ki so v današnji družbi visoko cenjene.

To pa program doseže preko izpostavljanja izzivov. Eno izmed temeljnih načel programa namreč je, da si mladi sami postavljajo izzive oz. cilje, ki jih želijo doseči na posameznem področju, in jih tudi sami dosegajo. Odrasli jih pri tem samo osebno spremljajo in nudijo določena posebna znanja, ki jih potrebujejo za dosego svojih ciljev. Sodelovanje v programu MEPI tako zahteva predvsem samostojno delo tistih, ki si želijo doseči MEPI priznanje. Ali z drugimi besedami povedano: skavtski voditelji, ki ste se ustrašili, da bi vam nudenje programa MEPI pobralo preveč vašega že tako ali tako pičlega prostega časa in energije, si lahko oddahnete :).

Ko udeleženci na vseh področjih dosežejo zastavljene cilje,  osvojijo priznanje, ki je bronasto, srebrno ali zlato, odvisno od tega, na kateri zahtevnostni stopnji so se lotili programa. Po doseženi nižji stopnji se spodbuja nadaljevanje na višji stopnji. MEPI priznanja veljajo v tujini za zelo pomembno referenco, zato ne preseneča, da je od ustanovitve leta 1956 do danes v programu MEPI sodelovalo preko 9 milijonov mladih iz 142 držav (podatek iz leta 2014). Večina podjetij v Veliki Britaniji naj bi pri iskanju novih sodelavcev najprej pogledala, če je kandidat za delo dosegel kakšno MEPI priznanje. Pri tem velja poudariti, da je priznanje povsod po svetu enako vredno, ne glede na to, kje je bilo pridobljeno, saj so zahteve povsod iste.

Presenetljivo je, da je program MEPI zelo podoben načinu dela in vrednotam skavtskega gibanja (zdi se celo, da gre za poenostavitev Baden-Powellove skavtske metode iz osmih na štiri elemente), pa se je kljub temu pri nas najbolj uveljavil, predvsem po osnovnih in srednjih šolah. Kdor se je v šoli vsaj približno že srečal s programom MEPI, njegovega ozadja pa prej še ni poznal, je verjetno hitro dobil asociacijo v smislu »to so skavti v šoli«.

Podobnost programa MEPI s skavtskim »programom« je torej očitna. Ker MEPI svojim udeležencem ponuja tudi mednarodno uveljavljeno in cenjeno priznanje, hkrati pa od skavtskega voditelja ne zahteva bistveno več dela (zvitemu skavtskemu voditelju ga celo olajša), smo se tudi v ZSKSS odločili, da ga čim bolj enostavno vključimo v naše delovanje, seveda ob upoštevanju določenih posebnosti, ki jih izpolnjevanje programa zahteva.

Če si mlad/a in te zanima:

  • osebna rast, 
  • kje lahko še napreduješ,
  • ti dišijo osebni izzivi in si jih želiš doseči točno v taki meri in točno na tak način, kot si jih boš sam/a zastavil/a, imaš kakšno super idejo za potovanje s prijatelji na poseben način ... potem poskusi!

Prijavi se, pridobi indeks dosežkov in s pomočjo osebnega spremljevalca doseži še nedoseženo! Prijavnico lahko dobiš v skavtski pisarni ali pa si jo natisneš s spleta inpošlješ/dostaviš v pisarno. Ob prejemu prijavnice in plačila v višini 25 € prejmeš indeks ter vse nadaljne informacije in ZAČNEŠ SVOJO OSEBNO POT NAPREDOVANJA NA ISTI NAČIN, KOT JE TO DO ZDAJ STORILO ŽE 8 milijonov mladih po vsem svetu!

Slika iz podelitve MEPI licenc (13. avgust 2014)

 

Prejem licence iz rok Johna Maya, generalnega sekretarja Mednarodnega priznanja iz Londona, avgust 2014.

TE ZANIMA VEČ? 

Pridi na kakšne že obstoječe/najavljene predstavitve ali pa organizirajte predstavitev samo za vas. Pridemo namreč tudi "na dom". Več na podzavihku "MEPI-predstavitve".

Iščemo pomoč pri urejanju spletne strani: 
Ideja za veščinsko delo znotraj MEPI programa, ideja za PP služenje ali pa morda le dobro delo za ZSKSS. Te zanima - kontaktiraj pisarno ZSKSS ali pa kar trop MEPI (koordinatorica Katarina Škufca).

SI STAR/A OKOLI 22,23 LET? Ni še prepozno!

Tudi pri tej starosti je možno še doseči zlato MEPI priznanje. Sicer gre za zadnji vlak toda vlak te pripelje do istega cilja. Za skavtske voditelje vajene in željne izzivov je lahko MEPI odlična priložnost za osebno rast, ki navdihuje in se potem razlije naprej na skavtinje in skavte, ki jih vodite.

VABLJEN/A NA SREČANJE Z MEPI MENTORJEM! Pošlji mail na mepi@skavti.si in dogovorili se bomo. V primeru, da bo povpraševanja več, bomo naredili skupinsko srečanje "Ujemi vlak" kot smo ga naredili že septembra 2014. Takrat je bilo srečanje posebej prilagojeno tistim udeležencem, ki bi v bistvu želeli ujeti zadnji vlak.

IZOBRAŽEVANJA ZA MEPI MENTORJE IN MEPI VODITELJE ODPRAV

Od septembra 2014 male MEPI šole za skavtinje in skavte izvajamo tudi znotraj naše organizacije. Od jeseni 2015 naprej v ZSKSS tudi izobraževanja z MEPI potrdilom. Vas zanima - pišite na mail na mepi@skavti.si!

NAVODILA ZA PODROČNE INŠTRUKTORJE