Akcije v globalno smer

Klani, SKVO-ji, skupince ... priložnost, da malce podprete svoje obstoječe aktivnosti s 100€. 100€ ni nagrada, je le simbolična podpora. Tu je, za vas - vam na voljo, če jo želite, si jo vzemite. Aktivnosti in spodaj naštete ideje, h katerim vas spodbujamo, niso nujne - so pa priporočene.

Imate idejo kako svoj tabor, svoje PP srečanje nadgraditi z globalnim namenom ... ozaveščati sebe, ozaveščati druge - oboje pride v poštev. Nekaj idej za globalne tematike in navdihe za smer, v katero lahko zapeljete svoje aktivnosti, je že tu na podstraneh projekta, nekaj nasvetov imajo za vas že skavtski eksperti globalnega učenja, tretji način za pridobitev idej je splet in stric Google in pa seveda dobra stara metoda "vprašati ni greh" v skavtski pisarni.

SPLOŠNA NAVODILA - kako se lotiti ozaveščevalnih akcij na splošno

Podrobna navodila pa so predstavljena tule spodaj  

 

Načelo

9 - 4 - 4

naj velja za vsako Akcijo GU!

za 9 točk poskrbim vsaj en teden prej,

za 4 točke vmes in za 4 točke na koncu!


PRED: PRIJAVA VSAJ 1 TEDEN PRED DOGODKOM

Prijavite akcijo na mail v skavtsko pisarno (barbara.tehovnik@skavt.net) tako da pošljete naslednje informacije vsaj 1 teden pred dogodkom! 

Ko pišeš mail zapiši v naslov maila (Zadeva) --> "Akcije v globalno smer: prijava PP - Moravče 1". 

 1. steg, skupina, kontaktna oseba
 2. število vključenih (št. skavtov + št. drugih ljudi ki so bili v stiku z akcijo/ozaveščanje)
 3. tip dogodka (skavtsko srečanje, skavtski tabor, akcija, služenje ... )
 4. ime dogodka (dejte kej simpatičnega, kaj takega kar že v bistvu daje kakšno sporočilo)
 5. čas dogodka
 6. kraj dogodka
 7. namen in cilj
 8. kratek opis
 9. povezava z globalnimi tematikami (opis z lastnimi besedami)

VMES: Med izvajanjem dogodka/aktivnosti/akcije

 1. FOTOGRAFIJE: Vsaj eno dobro fotko posnamite - za članek na skavt.netu oz. za zgodbico, ki jo boste objavili na FB.
 2. LISTA PRISOTNOSTI: Ne pozabite dati udeležencem v podpis "Liste prisotnosti" - to je namreč ena od stalnic pri vseh evropskih projektih in obvez, ki jih pač moramo izpolnjevati. Naložite si jo na računalnik in PRINTAJTE ustrezno število listov (da bo dovolj vrstic za podpise vaše skupine).
 3. NUJNO REFLEKSIJA NA KONCU: na koncu aktivnosti rezervirajte nekaj časa za refleksijo. Vsi udeleženci naj pomislijo in odgovorijo na tri vprašanja: 
  1. kako je ta aktivnost/akcija/srečanje spremenilo mene,
  2. kaj se je po mojem mnenju spremenilo v okolici zaradi te aktivnosti in
  3. kako po mojem mnenju naša aktivnost vpliva na svet?
 4. Ta četrta točka ni nujna, bi bila pa kul :) Ne pozabite ozavestiti povezave z skavtsko zgodbo globalnega učenja. Lahko čisto na koncu date namig, da je bilo to pravzaprav "Globalno učenje" - to kar ste ravnokar delali. Lahko poveste, da se trenutno v Združenju pripravljajo gradiva za izobraževanje in ozaveščanje na tem področju. Ta zadnja točka je tako malo, da se poveže in ozavesti sam pojem globalnega učenja, da če bodo v šoli kaj takega slišali, da bodo vedeli, da imajo že en primer tovrstnega učenja tudi od skavtov.


PO: KRATKO POROČILO PO DOGODKU

Projekt globalnega učenja (2015-2017) bo vsako leto simbolično sponzoriral dobre ideje oz. njihovo izvedbo s 100€ (to je maximalna vsota rezervirana za eno akcijo). Pošljite idejo v skavtsko pisarno in v primeru, da bo izbrana, vam po izvedbi dogodka povrnemo max. 100€ oz. vsoto, ki jo boste predstavili skozi račune.

Namig #1 - če boste organizirali kakšno PP ali SKVO srečanje/debato, kjer pravzaprav ne bo toliko stroškov, si lahko vseeno kupite ob tisti priložnosti kakšen dolgoročen material (didaktični, pisarniški, knjiga, vrv ...) za v skavtsko sobo in predložite original račune za to.

Dokazila, ki bodo upravičevala izplačilo:

 1. izpolnjena anketa oz. poročilo po izvajanju akcije POŠLJI NA barbara.tehovnik@skavt.net (Poročilo Akcija GU)
 2. izpolnjena lista prisotnosti (prineseš/pošlješ v pisarno)
 3. članek na skavt.netu oz. objava z zgodbico na FB (nujno dodajte članku tudi vsaj 4-5 fotografij). #razmišljamoglobalno #activeglobalcitizens ... nekaj primerov člankov je že na SkavtNETu in FB - preberi jih in se navduši
 4. oddani originalni računi (prineseš v pisarno in prejmeš gotovino, ko dobiš zeleno luč s strani koordinatorke projekta Barbare Tehovnik)

Prosim, če bodo kakšni zapleti z anketo ali pa s čimer koli, sporočite v pisarno ZSKSS, da čimprej rešimo tudi za druge.

Potrebujete pomoč?
Bi naredili nekaj več v globalno smer, pa nimate ideje?
Sploh ni problema:
a) pokličite in vprašajte v skavtski pisarni (Barbara Tehovnik) ali pa se oglasite v živo! 
b) poglejte si podstran z mnogimi že izvedenimi akcijami oz. zbranimi idejami!

  JE PA TUDI ŽE VELIKO ČLANKOV NA NAŠEM SKAVT.NETU, kjer si lahko preberete zgodbe drugih stegov, skvojev, klanov ...