Kako se vključim?

Letak-PROMO-MEPI v stegu

Program Mednarodnega priznanja za mlade (MEPI) je namenjen mladim od 14 do 25 let.

Še nisi dopolnil/a 14 let? --> Malce bo treba še počakati.

Si star med 14 in 25 let? --> Glej spodaj KORAKI DO PRIZNANJA!

Si že pihnil svečke na torti, ki so jo spekli samo zate za 25. rojstni dan? --> Postani MEPI osebni spremljevalec ali pa MEPI področni inštruktor! Bivši voditelji še posebej vabljeni v naše ekipe! Kontaktiraj skavtsko pisarno ali pa piši na mepi@skavti.si

Koraki do MEPI priznanja

ODLOČITEV

Vpišeš se tako, da pri skavtih izpolniš prijavnico in poravnaš pristopnino v program.

Odločiš se na katero stopnjo vstopiš in se registriraš v SPLETNI INDEKS DOSEŽKOV (Online Record Book-ORB). Vanj vpisuješ svoj osebni napredek na posamezni stopnji. Zapis dosežkov ti ostane za vedno. 

Opomba: če si star/a manj kot 18 let je obvezen podpis staršev.

Prijavnico pošlji v skavtsko pisarno
PRIJAVNICA PDF    PRIJAVNICA DOCX

 

Pristopnino lahko plačaš na dva načina:

a) osebno v skavtski pisarni na Poljanah
b) nakazilo na TRR: SI56 0214 0001 1096 119, odprt pri NLB

Naslov: ZSKSS, Ulica Janeza Pavla II. 13, 1000 Ljubljana
NUJNO OZNAČI: referenca / sklic: 00 75
ZNESEK: 30€

 

IZBIRA OSEBNEGA SPREMLJEVALCA

Na prijavnici te že vprašamo, če imaš mogoče že svojega osebnega spremljevalca pri skavtih. Če ga nimaš, ti ga pomagamo poiskati.  Spodaj v tabeli so nekatere najpogostejše možnosti osebnih spremljevalcev v naših skavtskih krogih.

ŠTART

Dogovori se za sestanek z osebnim spremljevalcem, da se lahko podrobneje seznaniš s programom.

Skupaj z osebnim spremljevalcem izbereš poljubno aktivnost na posameznem področju (prostovoljstvo, veščine, šport, odprave) določene stopnje (bronasta, srebrna, zlata).

Tvoj osebni spremljevalec ti lahko pomaga poiskati t.i. inštruktorja za posamezno področje, ki te bo poučeval/pomagal v izbrani dejavnosti in ti ob zaključku tudi vpisal v indeks opisno oceno tvojih dosežkov. Opomba: za pričetek udeležbe v programu zadostuje, da se odločiš za aktivnost vsaj na enem področju.

Področnim inštruktorjem lahko pomagaš z opisi navodil:

Navodila za področne inštruktorje na področju ŠPORTA
Navodila za področne inštruktorje na področju VEŠČIN
Navodila za področne inštruktorje na področju PROSTOVOLJSTVA
Navodila za področne inštruktorje na področju PNP

POSTAVI SI CILJE

Skupaj s spremljevalcem ali pa s področnim inštruktorjem se dogovoriš za cilj, ki ga želiš in zmoreš doseči v predpisanem času (bodi pozoren na minimalne časovne zahteve glede na posamezno stopnjo). Njegova naloga je, da najprej preveri koliko izbrano aktivnost že poznaš, ali pa jo sploh ne in šele nato ti pomaga pri določanju tvojega cilja. Cilj ti mora predstavljati izziv! Opomba: Cilje si zastavi po sistemu SMART (specifičen, merljiv, akcijski, realen, časovno opredeljen).

AKCIJA

Redno se udeležuj izbranih aktivnosti in zasleduj svoje cilje. V posamezni aktivnosti moraš biti aktiven vsaj 1 uro na teden. Na področju odprav se udeleži predpisanih treningov (večinoma se treningi pokrijejo v sklopu rednih skavtskih srečanj), pojdi na poskusno odpravo in uspešno opravi kvalifikacijsko odpravo.

Vsako aktivnost beleži v ORB z namenom lažjega in učinkovitega spremljanja svojega napredka glede na zastavljen cilj. Pomembno je, da samo na kratko opišeš, kaj si počel tisti dan na izbrani dejavnosti. Lahko dodaš tudi fotografije in videoposnetke. Opomba: priporočljivo je takoj po koncu udeležbe oz. čim prej, da ne pozabiš).

Bronasto stopnjo lahko zaključiš v roku 6 mesecev, srebrno v roku 12 mesecev (ali 6 če si že prej zaključil bronasto stopnjo) in zlato v obdobju 18 mesecev (ali 12 če si že prej zaključil srebrno stopnjo).

Opomba: Zadnji pogoj je, da zaključiš s programom MEPI do dopolnjenega 25 leta starosti!

OCENJEVANJE IN VPIS V INDEKS

Ko zastavljen cilj na izbrani aktivnosti dosežeš in izpolniš vse časovne pogoje, v ORB obkljukaš, da je področje opravljeno. Zdaj je naloga tvojega inštruktorja, da v indeks poda opisno oceno tvojih dosežkov o tej aktivnosti. Ocenjevanje temelji na predanosti, vztrajnosti in napredovanju. V indeks se zapisujejo samo tvoji pozitivni dosežki. Opomba: Če cilja ali drugih zahtev morda nisi uspel doseči v dogovorjenem času, nič hudega; čas lahko podaljšaš dokler cilja ne dosežeš. PAZITI MORAŠ LE NA STAROST DO 25!!!

Tvoj področni inštruktor bo prejel e-pošto z izpisom tvojih aktivnosti za njegovo področje. Pregledal bo posamezne vpise in dosego tvojega cilja. Opisal bo, kako si se trudil, kaj si dosegel in katere veščine si na poti osvojil. Opomba: mnenja inštruktorja  je prav prijetno brati!

ZSKSS in Nacionalni urad MEPI pregledata in potrdita, ali je vse zapisano v skladu z načeli in pravili kot jih zahteva Nacionalni urad programa MEPI. Lahko se tudi že dogovoriš za vstop na naslednjo stopnjo. Opomba: Vse dejavnosti na posameznem področju moraš najprej zaključiti na eni stopnji, da lahko potem napreduješ na naslednjo.

PODELITEV PRIZNANJ

Ob zaključku vsake stopnje sledi podelitev priznanj. Čas in kraj podelitve je odvisen od stopnje, ki si jo dosegel. 

BRONASTA PRIZNANJA se podeljujejo na lokalni ravni. Najpogosteje se izbere bolj pomemben stegov dogodek, kjer se domačim skavtom podeli priznanje, broško in našitek. Priporočljivo je, da se pred samo podelitvijo nameni nekaj minut (ali več) poti, ki jo je prehodil/a MEPI-skavt/inja - lahko tudi sam/a kaj pove ali predstavi zgodbo, ki morda navduši tudi druge.

SREBRNA PRIZNANJA se podeljujejo na regionalni ravni. Najpogosteje se izbere Svet Združenja ali pa kak drug večji ZSKSS dogodek. Priporočeno je, da se pripravi kakšna kratka foto, video ali pa PPT projekcija temu v čast in da se pove nekaj besed o vztrajnosti in odločnosti dobitnika priznanja. Srebrno priznanje, broško in našitek podeli načelništvo ali poverjeništvo za usposabljanje.

ZLATA PRIZNANJA se podeljujejo na nacionalni ravni in sicer za vse izvajalske institucije skupaj. Običajno poteka zlata podelitev na dve leti. Njen pokrovitelj je predsednik države, ki podeljuje zlato priznanje, broško in našitek skupaj z ministrico za šolstvo. Na zlatih podelitvah obstaja možnost, da Nacionalni urad uredi tudi visoki obisk z britanskega dvora. Leta 2008 je na primer priznanja podelila kraljica Elizabeta II, leta 2014 pa princ Edward.

 

stran je bila zadnjič posodobljena dne 3. 10. 2022 (BT)