Kako se vključim?

Letak-PROMO-MEPI v stegu

Program Mednarodnega priznanja za mlade (MEPI) je namenjen mladim od 14 do 25 let.

Še nisi dopolnil/a 14 let? --> Malce bo treba še počakati.

Si star med 14 in 25 let? --> Glej spodaj KORAKI DO PRIZNANJA!

Si že pihnil svečke na torti, ki so jo spekli samo zate za 25. rojstni dan? --> Postani MEPI osebni spremljevalec ali pa MEPI področni inštruktor! Bivši voditelji še posebej vabljeni v naše ekipe! Kontaktiraj skavtsko pisarno ali pa piši na barbara.tehovnik@skavt.net

Koraki do MEPI priznanja

ODLOČITEV

Vpišeš se tako, da pri skavtih izpolniš prijavnico in poravnaš pristopnino v program.

Odločiš se na katero stopnjo vstopiš in ob tem prejmeš tudi indeks dosežkov in skavtski MEPI dnevnik za osebno vodenje svojega napredka na tisti stopnji. Indeks ti ostane za vedno. Nov skavtski MEPI dnevnik dobiš, ko vstopiš na naslednjo stopnjo.

Opomba: če si star/a manj kot 18 let je obvezen podpis staršev.

Prijavnico pošlji v skavtsko pisarno
PRIJAVNICA PDF    PRIJAVNICA DOCX

Mail za pošiljanje skeniranih prijavnic: 
mepi@skavti.si 

Pristopnino lahko plačaš na dva načina:
a) osebno v skavtski pisarni v Poljanah
b) nakazilo na TRR: SI56 0214 0001 1096 119, odprt pri NLB

Naslov: ZSKSS, Ulica Janeza Pavla II. 13, 1000 Ljubljana
NUJNO OZNAČI: referenca / sklic: 00 75
ZNESEK: 25€

Prejem paketa

a) lahko prineseš prijavnico v pisarno in na licu mesta plačaš tajniku Milanu ter prejmeš paket (skavtski mepi dnevnik + indeks).

b) lahko prijavnico pošilješ skenirano na mepi@skavti.si in ti pripravim paket, prideš v skavtsko pisarno, plačaš, odneseš --> mentorji se ponavadi odločajo za ta način, pošljejo več prijavnic vnaprej, da se za zihr uredi zaloga paketov v pisarni in nato samo pridejo, plačajo in odnesejo za vse MEPI-skavte hkrati.

c) lahko prijavnico pošilješ skenirano na mepi@skavti.si in ti pošljemo paket na domači naslov.


IZBIRA OSEBNEGA SPREMLJEVALCA

Na prijavnici te že vprašamo, če imaš mogoče že svojega osebnega spremljevalca pri skavtih. Če ga nimaš, ti ga pomagamo poiskati.  Spodaj v tabeli so nekatere najpogostejše možnosti osebnih spremljevalcev v naših skavtskih krogih.

ŠTART

Dogovori se za sestanek z osebnim spremljevalcem, da se lahko podrobneje seznaniš s programom.

Skupaj z osebnim spremljevalcem izbereš poljubno aktivnost na posameznem področju (prostovoljstvo, veščine, šport, odprave) določene stopnje (bronasta, srebrna, zlata).

Tvoj osebni spremljevalec ti lahko pomaga poiskati t.i. inštruktorja za posamezno področje, ki te bo poučeval/pomagal v izbrani dejavnosti in ti ob zaključku tudi vpisal v indeks opisno oceno tvojih dosežkov. Opomba: za pričetek udeležbe v programu zadostuje, da se odločiš za aktivnost vsaj na enem področju.

POSTAVI SI CILJE

Skupaj s spremljevalcem ali pa s področnim inštruktorjem (PRIJAVNICA_ZA_INSTRUKTORJE) se dogovoriš za cilj, ki ga želiš in zmoreš doseči v predpisanem času (bodi pozoren na minimalne časovne zahteve glede na posamezno stopnjo). Njegova naloga je, da najprej preveri koliko izbrano aktivnost že poznaš, ali pa jo sploh ne in šele nato ti pomaga pri določanju tvojega cilja. Cilj ti mora predstavljati izziv! Opomba: Tvoj osebni spremljevalec mora odobriti izbrane inštruktorje zato ga seznani z izbranimi inštruktorji in zadanimi cilji. Cilje si zastavi po sistemu SMART (specifičen, merljiv, akcijski, realen, časovno opredeljen).

Navodila za področne inštruktorje na področju ŠPORTA
Navodila za področne inštruktorje na področju VEŠČIN
Navodila za področne inštruktorje na področju PROSTOVOLJSTVA
Navodila za področne inštruktorje na področju PNP

AKCIJA

Redno se udeležuj izbranih aktivnosti in zasleduj svoje cilje. V posamezni aktivnosti moraš biti aktiven vsaj 1 uro na teden. Na področju odprav se udeleži predpisanih treningov (večinoma se treningi pokrijejo v sklopu rednih skavtskih srečanj), pojdi na poskusno odpravo in uspešno opravi kvalifikacijsko odpravo.

Vsako aktivnost beleži v SKAVTSKI MEPI DNEVNIK z namenom lažjega in učinkovitega spremljanja svojega napredka glede na zastavljen cilj. Pomembno je, da samo na kratko opišeš kaj si počel tisti dan na izbrani dejavnosti (Opomba: priporočljivo je takoj na koncu udeležbe oz. čim prej, da ne pozabiš) in predložiš listo prisotnosti inštruktorju v podpis. V DNEVNIK lahko vstavljaš tudi fotografije, povezave do posnetih video posnetkov ipd.

Bronasto stopnjo lahko zaključiš v roku 6 mesecev, srebrno v roku 12 mesecev (ali 6 če si že prej zaključil bronasto stopnjo) in zlato v obdobju 18 mesecev (ali 12 če si že prej zaključil srebrno stopnjo).

Opomba: Zadnji pogoj je, da zaključiš s programom MEPI do dopolnjenega 25 leta starosti!

OCENJEVANJE IN VPIS V INDEKS

Ko zastavljen cilj na izbrani aktivnosti dosežeš in izpolniš vse časovne pogoje potem je naloga tvojega inštruktorja, da v tvoj indeks poda opisno oceno tvojih dosežkov na tej aktivnosti. Ocenjevanje temelji na predanosti, vztrajnosti in napredovanju. V indeks se zapisujejo samo tvoji pozitivni dosežki. Opomba: Če cilja ali drugih zahtev morda nisi uspel doseči v dogovorjenem času, nič hudega; čas lahko podaljšaš dokler cilja ne dosežeš. PAZITI MORAŠ LE NA STAROST DO 25!!!

Nato izročiš indeks svojemu osebnemu spremljevalcu, le ta pa kontaktira pisarno ZSKSS, ki indeks pošlje v pregled Nacionalnemu uradu MEPI, kjer se pregleda in potrdi ali je vse zapisano v skladu z načeli in pravili kot jih zahteva Nacionalni urad programa MEPI. Lahko se tudi že dogovoriš za vstop na naslednjo stopnjo. Opomba: Vse dejavnosti na posameznem področju moraš najprej zaključiti na eni stopnji, da lahko potem napreduješ na naslednjo.

PODELITEV PRIZNANJ

Ob zaključku vsake stopnje sledi podelitev priznanj. Čas in kraj podelitve je odvisen od stopnje, ki si jo dosegel. Za bronasto praviloma poskrbi tvoj steg, za srebrno Združenje na letni ravni, medtem ko je slavnostna podelitev zlatih priznanj organizirana na nacionalni ravni za prav vse MEPI-jevce iz Slovenije enkrat na dve leti. Za vsako podelitev boš obveščen preko skavtov – ZSKSS.