Zimsko veselje za več kot 50 otrok na Golteh

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtov Slovenije in Slovenska zamejska skavtska organizacija smo že tradicionalno prispevali dobrodelna sredsta, zbrana med akcijo Luč miru iz Betlehema, za izboljšanje življenja otrok in mladostnikov.

Okrog 50 mladostnikov in otrok iz celotne Slovenije smo s pomočjo centrov za socialno delo popeljali na pravo smučarsko-skavtsko izkušnjo. Omogočili smo jo otrokom iz socialno šibkih družin, ki si smučanje le stežka privoščijo. Vso smučarsko in drugo opremo za aktivnosti smo otrokom s pomočjo zbranih sredstev in širokogrudnih sponzorjev  priskrbeli brezplačno. 

Naša smučarska pustolovščina se je pričela  v petek, 5. 2. 2016, ko smo z avtobusom zbrali otroke v starosti od 9-15 let iz širne Slovenije in jih popeljali na na bele strmine smučišča Golte (nad Mozirjem).

Začetno zadržanost je hitro zamenjala radovednost in na prvem spoznavnem večeru so otroci že spoznavali, prav tako pa so spoznali skavtske voditelje, izkušene voditelje prostovoljce, ter učitelje smučanja, ki jih bodo spremljali naslednje dni.

V soboto zjutraj smo se glede na preizkušeno predznanje na smučkah razdelili v dve skupini – prva se je pod okriljem nekaj učiteljev smučanja odpravila na glavno smučišče, medtem ko so drugi še utrjevali najprej nekoliko majave korake na smučeh, ki pa so z vsakim prevoženim zavojem postajali vedno bolj gotovi. Cilj – čimprej se pridružiti ostalim na "ta velikem" smučišču.

Seveda se vse dni ne moremo zgolj smučati, zato smo popoldan in zvečer organizirali veliko skavtsko igro, še prej pa smo si sami izdelali bakle, da nas zimska noč ne bi prehitro pregnala v zaprte prostore.