ZSKSS praznuje 30. obletnico

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov praznuje 31. marca 2020 30. obletnico delovanja v Sloveniji.

Ustanovitelj skavtov, Robert Baden-Powell, je nekoč zapisal:

»Sreča je rezultat dejavnega dela. A na pravi poti do sreče je tisti, ki jo deli z drugimi.«

Skavti, prostovoljci, s svojo pripravljenostjo služiti, aktivno sooblikujemo družbo – vzgajamo otroke in mlade za pristne, samostojne, zdrave in odgovorne ljudi, kristjane in državljane, ki jim je mar za našo naravo, domovino in sočloveka. S svojim znanjem, delom in predanostjo bogatimo družbo ter puščamo edinstveno sled v svetu. Dajemo priložnost otrokom in mladim, da razvijejo svoje talente.

Danes Skavti praznujemo! Ob 30-letnici delovanja smo močna vzgojna organizacija, številčno največja do sedaj, več kot 5.300 aktivnih članov druži skavtska obljuba. V 30-ih letih smo se povezovali z različnimi sorodnimi organizacijami v Sloveniji in tujini, odgovarjali na potrebe okolice z družbeno odgovornimi projekti in služenjem, spodbujali družbo brez predsodkov, skrbeli in mislili na druge, skrbeli za zdravje, se učili živeti z naravo in v njej  ter kot del Civilne zaščite pomagali ob vseh večjih naravnih nesrečah v Sloveniji. Kot prostovoljci pomagamo tudi sedaj, ko je čas spremenjenega stanja v svetu in naši državi, čas pandemije koronavirusa. V danem trenutku, ko je tako težko karkoli obljubiti, skavti še vedno obljubljamo zvestobo Bogu in domovini ter pomoč sočloveku. Obljuba je nekaj, kar nosimo v srcu na vsakem koraku, tudi ko smo brez rutke in kroja.

Ne moremo prešteti vseh, ki so bili del skavtske vzgoje in danes zaradi tega puščajo ta svet za spoznanje boljši kot so ga prejeli. Ocenjujemo pa, da jih je vsaj 30.000. Upamo in verjamemo, da bomo še naprej s skupnimi močmi in sodelovanjem soustvarjali Slovenijo, boljši svet.

Veseli smo, da lahko z dobrimi deli in služenjem družbi aktivno oblikujemo slovensko in mednarodno stvarnost. Z vami delimo video posnetek (YouTube: 30 let Skavtov) ob 30. obletnici Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Skavtsko sveto mašo pa bo ob tej priložnosti na današnji dan, 31. marca 2020,  ob 20.30 uri, prek spleta (facebook strani Skavtinje in skavti), vodil generalni duhovni asistent Janez Kobal.