DVE LETI SKAVTSKEGA ZDRAVJA

V preteklih dveh letih smo v Združenju velik del skavtske vzgoje namenili zdravju. Vrednoti, ki je skavtom podarjena v zibko. Vsebine zdravja smo razširili in poleg prehrane in gibanja poglobljeno obravnavali tudi duševno zdravje.

Kaj se je dogajalo na področju prehrane in gibanja?

Od 2017 do 2019 smo na igriv način opravljali izzive. Izvedenih je bilo 179 izzivov. Sodelovalo je 10 skupin, z zdravimi vsebinami pa smo podprli tudi 27 obstoječih dogodkov. Skupno pa smo na vseh izzivih zabeležili 6.972 udeležencev.

Poleg vnaprej načrtovanih projektnih aktivnosti, je tekom projekta nastalo tudi nekaj spontanih akcij, ki so jih skavti in ostala javnost, ki je prišla v stik z vsebinami, lepo sprejeli. Tako smo sodelovali na razstavi Body Worlds Vital 2018/2019 in prispevali velik delež v obliki delavnic. V aprilu 2019 smo izvedli mesec zdravja, kjer je potekalo nekaj pohodov po celi Sloveniji, izvedenih je bilo nekaj delavnic, zdravih predavanj in cela serija tedenskih video blogov skavtov, ki so se lotili izzivov. Poleti 2019 je nastala tudi nova knjižica zdravih receptov, ki je prilagojena za kuhanje na ognju in za večje število ljudi. 

Kaj pa duševno zdravje?

Skavti se učimo, da je treba skrbeti za telo, dušo in duha, če želimo ohranjati in krepiti naše zdravje. Za telo smo se že kar specializirali, še posebej kar se gibanja tiče, kot smo omenili v predhodnih odstavkih. Za nove ideje ter metode, kako zdravo krepiti dušo in duha pa smo tokrat povabili k sodelovanju strokovnjake z Inštituta Andrej Marušič Univerze na Primorskem. Skupaj z njimi smo izvedli kar tri vseslovenska usposabljanja “Duševno zdravje mladih za mladinske voditelje” ter z novo pridobljenim znanjem izvedli več kot 50 t.i. programov soočanja v lokalnih skupnostih in skupinah. Nadaljevali smo z delom na področju nadgradnje supervizij ter nudili podporo preko nisi.sam@skavt.net.

Tekom izvajanja programov zdravja smo prišli do nekaj pomembnih spoznanj

  • Skavti in skavtinje se radi gibamo na skavtskih aktivnostih, včasih pa mogoče zmanjka časa za vsakodnevno gibanje. V anketi izvedenimi med skavtskimi voditelji smo ugotovili, da se je v zadnjih dveh letih 53 % voditeljev  uvedlo nove redne gibalne aktivnosti na skavtskih srečanjih.

  • Skavti in skavtinje radi jemo in imamo nekaj jedi zelo zakoreninjenih v naših srcih. Pomembno nam je, da je jed nasitna, da je količinsko obilna in da je hitro pripravljena. Toda tudi na tem področju, kjer imamo sicer večje izzive, smo v dveh letih promocije zdravja prehodili nekaj korakov naprej. V anketi izvedenimi med skavtskimi voditelji smo ugotovili, da se je v zadnjih dveh letih  40 % voditeljev uvedlo nove aktivnosti o zdravi prehrani na skavtskih srečanjih. Skupine so začele več govoriti o zdravi prehrani na srečanjih, razmišljati smo začeli o zdravih malicah, udeležili smo se več delavnic… počasi, a vztrajno spreminjamo zakoreninjene navade.

  • Za odpiranje težjih tematik in vsebin z mladimi je nujno, da so prostovoljci dovolj usposobljeni in da smo kot mladinska organizacija dobro pripravljeni “vnaprej”. To pomeni, da svetujemo, da nujno preden se mladinska organizacija odloči spregovoriti o težjih oz. občutljivih vsebinah z otroci in mladostniki v skupinah bodisi preko vodenega programa na srečanjih v živo bodisi preko digitalnih komunikacij, da nujno sprejme dokument s smernicami za tovrstno delo in izvede ustrezna usposabljanja za prostovoljce.

  • Za dušo skrbimo tako, da skrbimo za prepoznavanje lastnih čustev, da gradimo čustveni slovar, da vzpostavljamo in vzdržujemo zdrave medsebojne odnose, da sočutno poslušamo sogovornika, da vstavljamo vesela druženja in praznovanja v svoje koledarje ter da se znamo počakat in si prisluhnit v trenutkih stresa in stiske. Za duha pa skrbimo tako, da se redno poslužujemo molitve in si privoščimo mir ter tišino. Da krepimo svojo intuicijo ter povezanost z božjim. In da se znamo ustavit.

V tem času je za podporo voditeljem pri izvedbi izzivov, programov in predavanj nastalo nekaj materialov, ki so na voljo