EcoLabel

Znak za okolje Evropske unije (Ecolabel flower oziroma okoljska marjetica) je zelo zanimiv instrument zagotavljanja varstva okolja, ki je prostovoljen in osnovan na tržni osnovi. Znak odlikuje proizvode oziroma storitve, ki zadovoljujejo visoke okoljske standarde ter visoka merila glede uporabnosti. Okoljska marjetica pomeni za njenega pridobitelja dodano vrednost in konkurenčno prednost na rastočem trgu blaga in storitev.

Znak za okolje je znak, ki ga je Evropska unija vpeljala v svoj pravni red že od leta 1992, njegovega pridobitelja pa zavezuje k trajni strategiji varovanja okolja v največji možni meri v celotnem življenjskem obdobju proizvodov oziroma storitev, ki jih ponuja tržišču.

Več o okoljski marjetici na strani ministrstva za okolje in prostor.

"Kar nekaj časa sem iskala detergent za posodo in ga končno našla v DM-u. Sem se odločila, da ga ne bom uporabljala samo, ko gremo šotorit ampak tudi doma v kuhinji." (Družabna srna)

"Takoj zatem sem jih seveda vedno več videla. Svojo linijo izdelkov z okoljsko marjetico ima tudi LIDL - W5 ekološka linija čistil." (Družabna srna)

ALTERNATIVA - DOMAČE IN NARAVNO - IZDELAJ SAM

Čistilo iz pepela (za pomivanje posode, kamina, pečice, čiščenje stekla …) - recept

Potrebujemo: lesni pepel (iz drv).
To čistilo je uporabno predvsem za pomivanje posode, čiščenje kaminov in pečic. V poštev pride le lesni pepel, brez primesi embalaže, plastike (ki jo tako ali tako ne sežigamo!). Pepel je bazičen, zato bodimo pazljivi, da ne pride v oči! Poznamo dve vrsti priprave čistila iz pepela: čistilo v obliki paste ali pa tekoče čistilo.
1. Pepel presejemo, da izločimo oglje (ni nujno, če te ne moti oglje). Presejani pepel in vodo zmešamo in dobimo pasto. Pasta je predvsem uporabna za čiščenje mastnih posod, kamina (še posebej, če ima steklena vrata) in pečic. 
2. Pepel namočimo v toplo vodo, ga nekaj ur pustimo v vodi in precedimo. Precejena tekočina je odlično tekoče čistilo. Prav tako lahko pepel zavijemo v filter blago, da se izognemo precejanju. Tekoče čistilo je uporabno za manj umazano posodo in čiščenje stekel ter ogledal.

Ideja: ČE BOSTE na poletnih aktivnostih kaj več delali na to temo s skavti, se lahko povežete s skavtsko pisarno ZSKSS in pridobite do 100€ povrnjenih stroškov za vašo TŠ, TZV, četin tabor, stegov tabor. Sploh v primeru, če boste to izvajali v času dneva odprtih vrat in podobno (ko je vključena še zunanja javnost). -->  več o tem na spletni strani Akcije v globalno smer (skavti.si).

Namigi za namene: Ozaveščat o varstvu okolja. Ozaveščat našo povezanost z naravo in našo medsebojno soodvisnost. Iskanje naravi bolj prijaznih načinov obnašanja na taboru. Dvigovat pomembnost trajnostnega razvoja in skrbi zanj na skavtskih aktivnostih ...