MEPI vodič za voditelje skavtskih skupin

PRELISTAJ MEPI VODIČ

Odgovori na pogosto zastavljena vprašanja

 1. Kaj sploh je MEPI? MEPI je slovenska verzija kratice za Mednarodno priznanje za mlade. To je program, v katerega se vključijo mladi od 14 do 25 let in si postavijo cilje na štirih področjih (šport, veščine, prostovoljstvo, odprave). Ko cilje dosežejo, dobijo priznanje. Na zlati stopnji je še peto področje "Projekt neznanega prijatelja", ko gredo mladi v neznano z neznanimi ljudmi - ponavadi so to kakšna izobraževanja, seminarji, tečaji, tabori.
 2. DIREKTNI VSTOPI: Ali lahko grem direkt na srebrno, zlato stopnjo? Ja, lahko. Če storiš to, moraš na enem od področij, ki si ga sam izbereš dalj časa delati. 

 3. STAROST: Kako zračunam koliko mesecev še imam do 25 leta ali pa koliko mesecev sem delala eno področje? Pomagaj si s kalkulatorjem trajanja časa - LINK. 

 4. VKLJUČITEV: Kako pravzaprav poteka vključitev skavta? Odvisno koliko si star - če si star med 14 in 24 let se lahko odločiš in postaneš MEPI-skavt. To pomeni, da prejmeš indeks, si zastaviš cilje zase in jih dosežeš. Na koncu prejmeš priznanje. Če si star od 19 in naprej (ter starejši od 24 let) se lahko odločiš tudi za MEPI mentorstvo. To pomeni, da s svojim znanjem pomagaš drugim pri doseganju ciljev. Prikaz vključitve v temu miselnemu vzorcu: prikljucitev_skavta.pdf. 

 5. DIREKTNI VSTOPI: Koliko časa mi vzamejo stopnje oziroma koliko časa mi vzame, če vstopim direktno na srebrno ali pa direktno na zlato? MEPI ti določi samo minimalne zahteve kar se časa tiče. Zgornja časovna meja pa je samo starost 25 let. Tko da načeloma lahko delaš eno bronasto stopnjo ali minimalno 6 mesecev ali pa maksimalno 11 let (od 14 do 25 leta). Opcije so drugače vedno tri:

  • od začetka - vstop na bronasto stopnjo (6 mesecev bron + 2 odpravi vmes, 6 mesecev srebro + 2 odpravi vmes, 12 mesecev zlato + 2 odpravi vmes + 1 PNP vmes)

  • direkt na srebrno (6 mesecev srebro + 1 področje ekstra 6 mesecev + 2 odpravi vmes, 12 mesecev zlato + 2 odpravi vmes + 1 PNP vmes)

  • direkt na zlato (12 mesecev zlato + 1 področje ekstra 6 mesecev + 2 odpravi vmes + 1 PNP vmes)

 6. SMART: Ali so edino SMART cilji - pravi cilji? Ne, obstajajo tudi druge variante - posvetuj se z mentorjem. Argumentirano izberita ustrezno zate. Tako, ki te bo gnala naprej v tvoji osebni rasti in ki te bo fokusirala k cilju. Ena dobra alternativa so zagotovo tudi DUMB cilji - preberi več na TEJ POVEZAVI.

 7. STROKOVNOST INŠTUKTORJEV: Ali morajo biti področni inštruktorji nujno voditelji ter če morajo imeti licenco (Ali so lahko inštruktorji tudi laiki? Npr. pri učenju Ukulele ali športnega plezanja)? Področni inštruktor naj bodo strokovnjaki iz področja - strokovnjak v smislu, da kar precej več vedo od vas in da so na področju suvereni, kar se tiče sposobnosti, znanja in odnosa (z drugo besedo "so kompetenčni"). Ni nujno, da so licencirani. Lahko so laiki. Morajo pa imeti argumente, zgodbo, ki dokazuje njihovo strokovnost. Kar se tiče športov - morajo biti dobro podkovani v smislu poznavanja opreme, varnosti pri športu, morajo imeti nekaj kilometrine in izkušenj. Ne smejo biti v sorodstvenem razmerju z MEPI-skavtom/skavtinjo.

 8. PAVZA: Če se odločim za bron in recimo 1 mesec pridno hodim na kitaro (za veščino) 1x na teden in potem pride npr. en teden ko ne bom mogla it na kitaro, ker imam recimo drug dan izpit in se rajši učim, ali se mi to potem šteje kot neopravljanje / neuspešnost ali samo kot pavza? Ali je vsega konec ali lahko potem pa spet en mesec izvajam, dokler ne dopolnim 3 mesece (to je 12 obiskov kitarskih vaj)? Določen je samo minimum, koliko tednov (mesecev) moraš izvajat oz. trenirat eno zadevo. Maximuma ni (oziroma je določen s starostjo 25 let). Tako da lahko delaš bronastih 12 tednov 3 mesece ali pa 3 leta. To je tvoja odločitev. Pavza vmes se ne šteje kot neuspeh. Hkrati se tudi ne šteje za napredovanje, tako da pač tisti teden nič ne zabeležiš in nadaljuješ takrat, ko napreduješ. Naloga mentorjev je, da te malo "brcajo" in spodbujajo, da ni pavza vmes predolga. Pri MEPI-ju poti navzdol ni. Je samo pozitiva. Takrat, ko se nič ne zgodi, ni tvoja osebna rast nič slabša, temveč si na istem kot prej.

 9. PRIJAVNICE: Ali moram priti v ZSKSS pisarno, če se želim prijaviti za bronasto, srebrno ali pa zlato priznanje? Ne, lahko se prijaviš preko spleta. Na podstrani "Kako se vključim?" poišči prijavnico. Izpolni - daj še mentorju za izpolnit - skeniraj - pošlji na mepi@skavti.si. Plačaj 25€ na TRR. Ko prejmemo nakazilo, ti pošljemo po pošti (na naslov, ki ga imaš v bazi) MEPI paket za vstopnike.