Skavti sodelujemo pri razstavi Body Worlds Vital

Skavti sodelujemo pri razstavi Body Worlds Vital, ki traja od 20. oktobra 2018 do 20. januarja 2019 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

V sklopu razstave želimo osnovnošolcem in srednješolcem na skavtski način podati znanje na petih različnih delavnicah.

Zdravo v naravi
V slabi uri se z udeleženci po skavtsko “sprehodimo” skozi vse priložnosti in darove, ki jih za krepitev zdravja ponuja narava. Od zdrave hrane, ki nam jo narava zastonj daje, do gibalnih izzivov, ki se skrivajo ob kamnih, drevesih in potokih. Od učilnice v naravi in treniranja možganov na prostem do zdravilišča duševnih tegob med krošnjami. Uporabili bomo skavtske metode gozdne pedagogike in aktivnosti za zdravje Skavtskega okoljskega centra.

Skrite moči
Skrite moči Igrali se bomo s čustvenimi karticami (pripomoček za učenje) in spoznali nekaj strategij za reševanje konfliktov, ki pripomorejo k boljšim medosebnim odnosom. Nekoliko bomo spregovorili tudi o zasvojenosti z digitalnimi mediji na otrokom prijazen način (pripomoček: puzzle). Naredili bomo vaje čuječnosti in s tem okrepili naše zaznave → trening čutil, ki jih potem pri ogledu razstave mladi povežejo z organi. Namen delavnice je preventiva za resne motnje ali bolezni, ki jim tudi otroci in mladi ne ubežijo: stres, depresije, anksioznost, nizka samopodoba ipd. Uporabili bomo aktivnosti za otroke in mlade, ki jih trenutno skupaj z Inštitutom Andrej Marušič razvijamo v pilotnem projektu za krepitev duševnega zdravja mladih.

Zdrav zajtrk in "Jungle speed" zdravja
Poznate znano igro “Jungle speed”, ki na zabaven način krepi reflekse, koncentracijo in spomin ter zaradi zabavnosti deluje tudi povezovalno na prijateljstva? Skavti smo igro predrugačili tako, da se prek nje tudi naučimo marsikaj o zdravem načinu življenja. Igrali se bomo, zabavno bo, hkrati pa se bomo tudi veliko koristnega naučili. Na delavnici se nekoliko bolj poglobimo tudi v najpomembnejši obrok dneva - zajtrk (rednost, uravnoteženost, lokalnost-globalnost, zmanjševanje odpadkov oz. kako naši odpadki na neki točki pripotujejo nazaj v našo hrano, če z njimi ne ravnamo odgovorno za zdravje ...).

Hoja po vrvi - celovito gibanje
Otroci in mladostniki bodo preizkusili svoje ravnotežje in spretnost hoje po vrvi (Slackline) ter se naučili, zakaj je tovrstna vadba nadvse koristna in kako zelo močno koristi pri učenju. Hoja po vrvi je namreč znana kot en od tistih “telovadb”, ki hkrati krepijo prav vse mišice v našem telesu. Povrhu vsega nekoliko “zašvicamo” tudi v možganih. Koncentracija, osredotočenost, pozornost, zaznavanje, spoznavanje svoje telesne pripravljenosti, svojih moči in šibkosti … Vse to in še več zgolj z enim skavtskim pripomočkom - vrvjo.

Posebej ali skupaj
Bi vaši skupini koristila kakšna igra za bolj usklajeno sodelovanje? Včasih so v skupinah otrok kakšni, ki zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov potrebujejo posebno pozornost. Včasih se zatakne, ko zdravi otroci ne znajo sodelovati ali ne zmorejo pravilno pristopati k tistim, ki potrebujejo kakšne posebne načine. Skavti smo pripravili tri igre, ki hkrati krepijo timsko delo v skupinah, krepijo skupnost, krepijo občutek “enakosti” in nadgrajujejo osnove s področja zdravja (telesno zdravje, duševno zdravje in duhovno zdravje).