Evropski projekti

DEAR / EUROPEAID 2015-2017

Nov val evropske zgodbe za skavte. Nov program, novo financiranje. Od 2015 do 2017 sodelujemo v evropskem projektu globalnega učenja "Scouting our way towards global citizenship in EYD 2015 and beyond". Več o projektu na slovenskih in angleških (kmalu) podstraneh.

Štiri ključni dokumenti oblikujejo posamezne aktivnosti sofinancirane s strani DEAR programa:
  1. DCI Regulation (pravna osnova za vse projekte, ki pašejo tu).
  2. Večletni "Thematic Strategy Paper", ki določa cilje, prioritetne države in regije in relokacijo sredstev.
  3. Ustrezen "Annual Action Programme", ki izhaja iz večletne "Thematic Strategy Paper". Le-ta določa posamezne države za ustrezno leto.
  4. Smernice za posamezne "Calls for Proposals", ki podajo konkretne in specifične določbe za posamezne razpise. Te smernice so vsakič objavljene, ko se odpre razpis na zavihku "Funding section"  (vir: https://ec.europa.eu/europeaid/sectors/funding-7_en).

 

ERASMUS+ 2015

Leta 2014 je v veljavo stopil novi program ERASMUS+, ki je vsebinsko razdeljen na tri področja. Eno od njih je področje mladine, ki ga upravlja naša nacionalna agencija (NA) MOVIT (Zavod za razvoj mobilnosti mladih)Z njihovo pomočjo se pod naslovom aktivnosti "ERASMUS+ MLADI V AKCIJI (E+ MVA)" prijavljamo na ključne ukrepe novega programa:

  • KU1 (mobilnost),
  • KU2 (strateška partnerstva) ali
  • KU3 (strukturirani dialog).

Vodič po programu za leto 2015

Več o Erasmus+ na podstrani.

 

ESS (Evropski socialni sklad) 2009-2014

Slovenski skavti smo v bolj intenzivno sodelovanje na evropski ravni zagotovo stopili v letu 2009, ko smo se vključili v tri mreže za razvoj na področju medgeneracijskega sodelovanja, aktivnega državljanstva in mladinskega dela. Več o treh projektih si preberite tukaj.

V letu 2014 smo bili uspešni tudi pri črpanju ostankov ESS sredstev in z njimi podprli projekt "Glavni na vasi", ki ga uspešno koordinira pisarna in poverjeništvo za podporo voditeljem. Več o projektu si preberite tukaj.

 

MLADI IN EVROPA

Biti mlad v Evropi - danes! Nova publikacija

Eurostat je aprila 2015 izdal statično publikacijo ‛Being young in Europe today', ki prikazuje nekatere najzanimivejše podatke o otrocih in mladih v Evropski uniji ter ponuja vpogled v pretekli, trenutni in prihodnji položaj naših najmlajših sodržavljanov od šolanja do vključevanja v športne in prostočasne aktivnosti, odseljevanja od doma ter vstopanja na trg dela. Predstavljeni so podatki za Evropsko unijo in njene članice ter države EFTA. Vsekakor zanimivo in poučno branje za vse, ki delujete na področju mladine! Publikacija je brezplačno na voljo tukaj, statistični podatki pa so predstavljeni tudi v obliki interaktivne aplikacije za mlade.